De 9 sluizen van Fonseranes, een bezienswaardigheid aan het Canal du Midi in Béziers, zijn een must als u de regio bezoekt!

Wat is het?

Het is de spectaculairste plek van het Canal du Midi. Met de Octuple (8 sluizen, 9 opeenvolgende bekkens) kunt u een hoogteverschil van 21,50 m overbruggen. Zoals bij alle sluizen op het Canal du Midi zijn de bassins ovaal: Door deze vorm zijn de stenen muren beter bestand tegen de druk van het water dat erin stroomt (700 m3/spoeling).

Aan de waterkant kijken elke dag tienduizenden bezoekers vol verbazing toe hoe de boten langs de oevers van de rivier varen. En in het Maison de Site du Coche d’Eau vinden ze: sessies van immersieve cinema, reservatie audiogidsen, winkeltjes, toeristische informatie, reservatie van cruises, kleine elektrische bootjes, plaatsen voor de kleine toeristische trein.

Net naast de 9 sluizen, een vreemd apparaat: de waterhelling.

Diens missie? Om de doorvaart van “buitenmaatse” binnenschepen mogelijk te maken, wat onmogelijk is in de bassins van de 9 sluizen. Het principe: een binnenschip komt in een met water gevuld bassin, een machine op banden schuift er overheen en tilt het op met hydraulische vijzels, waardoor het stroomopwaarts of stroomafwaarts wordt getransporteerd en weer losgelaten.

In Fonseranes kwam het te laat: het commerciële verkeer was op sterven na dood. De waterhelling werd kort na de voltooiing van de werken 20 jaar geleden verlaten.

Zin om meer te weten? Ontdek wat er allemaal te zien, te doen en te weten valt bij de 9 sluizen van Fonseranes!