U kent Jean Moulin als staatsman, prefect, overtuigd man, verzetsstrijder, maar kent u Jean Moulin als kind, als tiener? Door het geboortehuis van Jean Moulin, in Béziers, te ontdekken, zal u begrijpen op welke manier hij dit personage uit de Franse geschiedenis geworden is.

De feestelijke opening van de geboorthehuis van Jean Moulin heeft plaatsgevonden le 27 mai 2023.

De rondleidingen door de woning waar het gezin Moulin en meer bepaald de jongste zoon, Jean, gewoond heeft tot zijn 17 jaar, zijn officieel van start gegaan!

Een ruimte wordt ook toegewij aan Jean Moulin, vanaf deze zelfde datum, op de Médiathèque André Malraux, (gelegen op twee stappen van het geboortehuis) waar de schetsen van de jongeling tentoongesteld zullen worden Jean Moulin.

Van 3 juni tot 30 september (omwille van eenmaal per week), neem deel aan de rondleidingen van de geboorteplaats van Jean Moulin.)


Om optimaal van je rondleiding te genieten, raad ik je aan om je City Card Béziers Méditerranée te kopen. Dankzij de City Card is deze tour gratis. U kunt kiezen uit de andere rondleidingen die mijn collega’s aanbieden en nog betere Béziers Méditerranée ontdekken. U heeft recht op 3 gratis bezoeken. Dus geniet ervan!

Zoé

Vrouwelijke vakantie-adviseur

HET GEBOORTEHUIS VAN JEAN MOULIN

Waarom moet u het geboortehuis van Jean Moulin echt eens bezoeken?

Het karakter van Jean Moulin staat bij iedereen bekend om zijn heroïsche daden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wist je (voordat je deze pagina las) dat Jean Moulin werd geboren in Béziers, in 1899?

Het Geboortehuis van Jean Moulin ontdekken, is Jean Moulin ontdekken voordat hij deze essentiële figuur van het Franse verzet werd.

Daarom zal de rondleiding door het geboortehuis je informeren over zijn jeugd, zijn gezinssituatie, zijn leefomgeving en de relaties die hij met zijn ouders had. Je zult leren hoe Emile-Antoine Moulin, de vader van Jean Moulin, zijn zoon heeft beïnvloed door het inprenten van sterke republikeinse waarden.

Plan geboortehuis van Jean Moulin, in Béziers in 1898

Kom het geboortehuis van Jean Moulin binnen en waag een sprong naar 1898

Het is in oktober 1898 dat het gezin van Jean Moulin zich in het pand vestigde als huurders en er een veertigtal jaren bleef alvorens er in 1938 weg te gaan. De indeling van de kamers in het appartement werd nooit aangepast. Het is, vandaag de dag, nog net zoals Jean Moulin het in zijn jeugd gekend heeft. Het geboortehuis van Jean Moulin is ongeveer 60m² groot. Het heeft 4 kamers: een keuken, een eetkamer, een slaapkamer en een salon.

Virtueel bezoek aan het geboortehuis van Jean Moulin

Een geboortehuis, bemeubeld volgens de tijdgeest

Het interieur van het appartement werd gereconstrueerd dankzij foto’s en geschriften van Laure Moulin, zus van Jean Moulin, en van het gezin Benoit, erfgenamen van deze laatste.

Let op, het appartement is pas open op het moment van bezoeken.
Als je de geschiedenis in wilt springen, vergeet dan niet te boeken.

Terug in 2023… wat is er geworden van het geboortehuis van Jean Moulin?

In 2011 koopt het gemeentehuis van Béziers het appartement terug van het gezin MoulinIn 2017 wordt het geregistreerd als Historisch monument.

Het appartement gelegen aan de Rue d’Alsace 6 in het hart van Béziers, kent sinds het vertrek van de Moulin vele gezichten. Op de begane grond vindt u het restaurant « La Cave – Chez Max » dat een van de bekendste codenamen van Jean Moulin draagt. De decoratie van een « art deco » stijl nodigt u uit om te reizen. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich bewoonde appartementen. Ten slotte bevindt het appartement van de familie Moulin zich op de derde verdieping van het gebouw.

Ze praten over ons…

Wil je meer weten over Jean Moulin? Bekijk dit rapport uit Frankrijk 24 en ga terug in de tijd door in het hart van zijn geschiedenis te duiken

misschien vind je het leuk