Van de verbeelding van Pierre-Paul Riquet tot op de dag van vandaag is er veel gebeurd en zijn de 9 sluizen van Fonseranes veel veranderd.

Herontwikkelingswerk (2015-2017)

De “Trap van Neptunus”, die Riquet zo dierbaar was, heeft zijn grootsheid teruggekregen.

9 écluses de Fonseranes, escalier d’eau, échelle d’écluses… er zijn veel namen gegeven aan het belangrijkste bouwwerk aan het kanaal.

De echte naam, in de 17e eeuw, toen het Canal du Midi bekend stond als het “Canal Royal du Languedoc”, was Neptunus’ Trap… Dat geeft wel aan hoe belangrijk de plek was en hoe trots de mensen waren op de bouw ervan, maar ook hoe mooi het is.

Samen met de aanleg van de haven van Sète is dit kunstwerk het hoogtepunt van het enorme project dat bedacht, ontworpen, gefinancierd en (deels) geleid is door Pierre-Paul Riquet uit Béziers.

Sinds hun ingebruikname in 1681 zijn de 9 sluizen van Fonseranes de meest bezochte plaats in het departement Hérault en de 3e meest bezochte plaats in Languedoc-Roussillon (na Carcassonne en de Pont du Gard). De sluizentrap van Fonseranes, die sinds 1996 op de monumentenlijst staat, is het meest spectaculaire bouwwerk op het Canal du Midi en een unieke erfgoed- en toeristische plek ter wereld.

Na 350 jaar was het nodig om het te renoveren om de fascinatie die het uitstraalt te evenaren: meer dan 450.000 bezoekers komen elk jaar om de technische bekwaamheid te bewonderen en de opmerkelijke esthetiek te ontdekken.

Het project van de Communauté d’Agglomération en haar partners voor de toekomst van de 9 sluizen is dan ook groots: een investering van meer dan 13 miljoen euro, om het nieuw leven in te blazen en het de toeristische en economische toegangspoort tot Béziers Méditerranée te maken.

Nieuwe ontwikkelingen

GEMAKKELIJKE TOEGANG

De parking 9 sluizen van Fonseranes

Parkeerplaatsen, verschillende zones, loopbruggen, vloeren… Alle zones van Fonseranes zijn nu toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, slechthorenden, slechtzienden enz.

MAISON DU COCHE D’EAU

Maison du coche d’eau, 9 sluizen van Fonseranes

Renovatie van het gebouw van het VVV-kantoor van Béziers Méditerranée. Realisatie van een winkel (streekproducten, souvenirs, boeken, kaartverkoop), een restaurant met panoramisch terras, een ontvangstruimte voor groepen en een meeslepende bioscoop.

VOLLEDIGE TOEGANKELIJKHEID

De loopbrug, 9 sluizen bij Fonseranes

Aanleg van een grote, schaduwrijke parkeerplaats met bomen via de Route de Narbonne.

EILAND VAN SLUISWACHTERS

Sluiswachterseiland, 9 sluizen bij Fonseranes

Een landschappelijk gebied met museografische en recreatieve elementen, een uitzichtpunt over de stad Béziers en het leven rond het kanaal.

LANDSCHAPPELIJK ASPECT

Jaagpad, 9 sluizen bij Fonseranes

Verschillende boomsoorten zoals olijf, cipres en hackberry worden herplant op de plaats van de platanen.

AANGELEGDE PROMENADE

Aangelegde weg, 9 sluizen bij Fonseranes

Landschappelijke stops om de site te ontdekken. Drie wandelpaden voor drie tijdperken en een indrukwekkend uitzicht op de trap van sluizen.

SPEL VAN LICHT

Vue aérienne des écluses de nuit

Luchtfoto van de sluizen bij nacht

Subtiele verlichting om de sluizen en de locatie te benadrukken.