Sérignan is een klein, authentiek, charmant en rustig stadje, ideaal gelegen bij de rivier de Orb en op slechts een paar kilometer van de zee, de stad Béziers en Spanje.

Sérignan, erfgoed en moderne kunst, zee en wijngaarden, vrije tijd en cultuur!

Het is ook een zeer dynamische stad, met talloze evenementen en markten die het hele jaar door worden georganiseerd. Architectuur uit een ander tijdperk, moderne kunst, wijnlandschappen en de prachtige Middellandse Zeekust komen allemaal samen in harmonie in Sérignan: een stad met vier gezichten: de vlakte, de jachthaven, het oude dorp en de kustlijn. Een aantrekkelijk erfgoed dat je kunt ontdekken tijdens een mooie wandeling door het historische centrum, tussen de pittoreske straatjes met hun oude Occitaanse uithangborden.

Wandel, fiets of rijd langs het 4 km lange fijne zandstrand: Het natuurreservaat van Orpellières, een Natura 2000-gebied, getuigt van het ontstaan en de evolutie van de Middellandse Zee. Het rationele ontwikkelingsproject heeft het veranderd in een klein paradijs voor flora en fauna, dat je kunt ontdekken tijdens een bezoek aan het Maison des Orpellières. Kortom, een levenskunst die je zonder mate moet ontdekken!

De promenade van Sérignan

De stranden van Sérignan

De stranden van Sérignan liggen in een ongerept landschap en zijn zonder twijfel de mooiste in de omgeving! Frisse zeelucht, uitgestrekte duinen en de Middellandse Zee zover het oog reikt…

4 stranden met fijn goudkleurig zand over een totale lengte van 5 km, ideaal voor gezinnen met jonge kinderen en ook voor watersportliefhebbers. Alle stranden kregen in 2020 classificatie Pavillon Bleu. Dit label beloont bijzondere inspanningen op het vlak van milieuvereisten (sensibilisering voor het milieu, bestrijding van sluikstorten, toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, …), vastgelegd in een lastenboek met 56 criteria.

• les Orpellières -in de beschermde zone Natura 2000-
• het naturistenstrand
• het strand van la Séoune
• Het strand van la Grande Maïre

Reddingsposten:

3 reddingsposten.
Bewaakte stranden in juli en augustus (15 juni-15 september voor La Grande Maïre) van 11u tot 18u.

• Naturistenstrand: 04 67 32 52 55
• La Séoune: 04 67 30 20 95
• La Grande Maïre: 04 67 39 54 71

Parking:

500 bewaakte plaatsen in Sérignan-les-Plages.
Parking van la Grande Maïre, gratis behalve in juli en augustus (3 €/voertuig/dag).


Bezoeken en onontkoombare activiteiten in Sérignan

De collegiale kerk Notre-Dame de Grâce.

Dit bouwwerk in gotische languedoc-stijl is Historisch monument sinds 1907; bezit 3 beuken en een klokkentoren van 30 m hoog. Niet missen: het klokkenspel van de 3 klokken, op zondag voor de kerkdienst. Het koor heeft en afsluiting met 7 hoge vensterkruisramen, sinds 1879 voorzien van glas-in-loodramen uit de ateliers van Mauvernay.

TIP

De visigotisch wijwaterbak, en de trap voor het koor, die toegang verschaft naar de kanunniken grafplaatsen.
Rue du 11-Novembre – Vrij toegankelijk.

Het Streekmuseum voor Eigentijdse Kunst

Wordt door ingewijden ook wel MRAC genoemd. Wel of geen liefhebber van moderne kunst; denkt u eens in, een lichte ruimte van 2 700 m², geheel gewijd aan internationale artiesten, algemeen erkend, en gerespecteerd van de jaren 60 tot nu (Daniel Buren, Hans Hartung…).

Aanrader

De “Ontplofte hut” met verlichte kubussen van Daniel Buren.
Tel : (+33) 4 67 32 33 05
http://mrac.laregion.fr/

De stralende zuilen van Daniel Buren

Parijs heeft zijn zuilen van Buren op het plein van Palais-Royal, Sérignan heeft de zijne op het voorplein van «La Cigalière». Een kunstwerk van 173 opengewerkte pijlers van metaal, die bij schemering van binnenuit verlicht worden door optisch vezel, en een oneindige variëteit aan kleuren uitstralen. Vandaar dat de naam ‘Stralend Park’ (Parc Rayonnant) gegeven is aan dit lichtgevende bos!

Waar?

Route de Béziers, Parking de la cigalière
Vrije toegang

La Maison des Orpellières

Gelegen in Sérignan-Plage, in het hart van het natuurreservaat Orpellières, is het Maison de site een toeristisch en educatief informatiecentrum dat bezoekers de milieukwesties en de vele dimensies van de site laat zien: de opmerkelijke soorten fauna en flora, de geschiedenis van de Orb, het wijnbouwverleden van het landgoed en de werking van het wetland en de duinengordel.

In juli en augustus worden activiteiten en workshops aangeboden.

De kelder met oorlogsherinneringen van Dado

Tussen 1994 en 1999 installeerde de Montenegrijnse kunstenaar Miodrag Djuric, bekend als «Dado» (1933-2010), zich in een pand van het verlaten wijndomein “Les Orpellières”. Hij maakte daar een immense fresco, en «beelden-voorwerpen» die zijn verhaal, en die van de Balkanoorlogen vertellen. Een indringende kijk op menselijk geweld.

Inlichtingen

Office de Tourisme Béziers Méditerranée.
Tel : 04 99 41 36 36.

LAHeilige Rochus

Op 16 augustus viert Sérignan de heilige Rochus, beschermheilige van de stad: omdat het plaatsje, waar in de 14de eeuw de pest woedde, gered werd dankzij de gebeden aan de Heilige Rochus, dierenbeschermer en “schild” tegen epidemieën. Te zien: optocht van de inwoners samen met hun huisdieren en paarden, die ze laten inzegenen tijdens een vrolijke en ontroerende ceremonie.