Duik in het hart van onze wijngaarden en ontdek onze verschillende wijnroutes, evenals onze wijnbouwpartners en onze appellations!

De wijnbouw in de Biterrois en Languedoc is niet 2000, maar minstens 2500 jaar oud. De Romeinen ontwikkelden hier de wijnbouw, maar het waren de Etrusken – hun eigen voorouders – en de Grieken die het importeerden. We verzinnen het niet zomaar, het is een archeologische onderzoeksmissie uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania en gepubliceerd in de Verenigde Staten in 2013. Het historisch debat is derhalve afgesloten: de lange geschiedenis van de Franse wijnbouw begon hier.

Welvaart en een troosteloze toekomst

Maar de tijd is al lang voorbij dat 2 oogsten genoeg waren voor de rijkste wijnbouwfamilies in de Biterrois om een “château pinardier” te bouwen; een tijd dat de charme van een jonge bruid werd afgemeten aan de “hectoliters” die haar familie produceerde en verkocht. De immense welvaart (van 1870 tot het einde van de 1ste Wereldoorlog) verdween op hetzelfde moment als de “paleizen van Aramonie” (de bijnaam van de “châteaux pinardiers”, naar de naam van de Aramon-druifvariëteit die extreem gulle trossen produceert maar met een middelmatige smaak, die het fortuin van de Béziers regio maakte).

Béziers laat nog steeds zijn pracht zien in het hele stadscentrum: van het Plateau des Poètes tot de herenhuizen in Haussmann-stijl, van het stadstheater tot het station… En in alle omliggende dorpen en op het platteland. Binnen een straal van 25 km tonen zo’n 150 châteaux nog steeds hun soms… verrassende stijlen.

De moed en het harde werk van de wijnboeren

Maar al tientallen jaren wedden wijnboeren en wijncoöperaties op een complete revolutie: een terugkeer naar de historische druivenrassen van de Languedoc (Syrah, Grenache, Mourvèdre, enz.), beperktere productie, extreme zorg bij het wijnmaken en een prachtige expressie van het terroir; ontwikkeling van biologische landbouw en de productie van “natuurlijke” wijnen…

Dit alles is een van de grote troeven van de Béziers-wijnen: een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding. Maar vooral: een smaak als geen ander.

De wijngaard in cijfers

15 000 ha wijngaarden in de agglomeratie, bewerkt door wijnbouwproducenten en wijnbouwcoöperaties.
48 wijnhuizen en 6 coöperatieve kelders beslaan de agglomeratie Béziers Méditerranée, die sinds 2015 het label “Vignobles & Découvertes” heeft.
5 benamingen zijn aanwezig in onze wijngaard. Net als de helden in de boeken uit onze kindertijd heeft elk boek zijn eigen karakter…