Wie had een paar jaar geleden gedacht dat Béziers al bijna 2646 jaar bestaat? In een tijd waarin digitale technologie uitwisselingen vergemakkelijkt en versnelt, lijkt het erop dat zelfs onze vrienden de Grieken, zonder smartphones of vliegtuigen en meer dan 3000 kilometer van ons vandaan (over land), hier kwamen om zich voor enkele eeuwen te vestigen…

Archeologische opgravingen die tussen 1985 en 1986 werden uitgevoerd onder de Place de la Madeleine, legden bewijs bloot van de aanwezigheid van Grieken op de site rond 600 voor Christus (een datum die mogelijk identiek is aan de stichting van de Phocaeïsche stad Marseille, op een paar jaar na). In die tijd waren deze ontdekkingen echter te klein in aantal om de oprichting van een hele stad te rechtvaardigen.

Dankzij een reeks opgravingen en proefboringen hebben archeologen met zekerheid het bestaan van een stad kunnen aantonen, die tot nu toe niet bekend stond onder de naam Phocaea, maar onder de naam “Dorisch” (een van de vier grote Griekse etnische groepen uit die tijd), en meer recent onder de echte naam “Béziers I“: Rhodos.

Ja, ja, Béziers was in feite onze “Westelijke Rhodos”, zeer zeker gesticht door de bewoners van het gelijknamige Griekse eiland. De talrijke uitwisselingen, mogelijk gemaakt door het Middellandse-Zeegebied, kunnen deze naam rechtvaardigen, die de twee steden historisch lijkt te hebben verbonden.

De nauwkeurige analyse van deze laatste ontdekkingen en de precieze datum van 625 voor Christus zouden van Béziers de oudste stad van Frankrijk maken.

Het is inderdaad door het lezen van het fascinerende boek van Elian Gomez (afdeling archeologie van Béziers) en Daniela Ugolini (archeologe en lid van de CNRS) getiteld ” Sur les chemins de Béziers grecque ” (te vinden bij uitgeverij Chameau Malin in Béziers) dat we de echte naam van Béziers in de 7de eeuw voor Christus leren kennen.


We leren ook dat de “Rhòde Biterroise”, zoals de twee auteurs het noemen, een belangrijke plaats was voor handel – vanwege zijn geografische ligging – maar ook voor de productie van keramiek en aardewerk (veel zijn gevonden naast ovens die werden gebruikt om ze te bakken). Naast deze elementen werd een hele stedelijke lay-out waargenomen, met privéwoningen (huizen), winkels, gestructureerde verkeersroutes, vestingwerken, enz.


Waarom?

Want Béziers heeft heel wat te bieden!

De eerste is de aanwezigheid van talrijke heuvels, die perfecte voorgebergten zijn voor het ontwikkelen van een stad en veilig zijn voor aanvallen. De Saint-Jacques heuvel, waar vestingwerken zijn gevonden, zou een bewakingspost van de stad kunnen zijn geweest; de stad zelf is gebouwd op de heuvel Saint-Nazaire, die fungeert als een natuurlijk voorgebergte. De Heraklean Way (die de belangrijkste verkeersader was), die later de Domitian Way voor de Romeinen zou worden, liep precies tussen deze twee heuvels (nu Rue des Canterelles).

De tweede, vanwege de nabijheid van de rivier de Orb, maakte het mogelijk om naar het land of naar de zee te varen, maar die ook de ontwikkeling van landbouw of wijnbouw mogelijk maakte.

Nieuwe archeologische opgravingen, mogelijk gemaakt door het Akropolis-project, vonden deze lente plaats. Wie weet hebben we binnenkort nieuwe ontdekkingen, die op hun beurt onze historische kennis van de stad zullen omverwerpen.

Blijf verbonden en in de tussentijd hoop ik dat u veel leesplezier beleeft!

Monique

Net als een kat heeft ze hier en daar verschillende levens gehad, verhalen en momenten uit de geschiedenis meegemaakt. Maar altijd, in de blikken, de glimlachen, de woorden, net als in de boeken en archieven van de landen, gebieden en steden waar ze doorheen gereisd is, heeft ze geprobeerd het "wezenlijke merg" (dierbaar aan Rabelais) van plaatsen en mensen vast te leggen. En ze houdt ervan om deze verhalen te vertellen, groot en klein...