Bij de 9 sluizen van Fonseranes zijn er steeds veel dingen om te zien of te doen: de immersieve cinema, de schattenjacht, de botanische route… Ontdek nu, dankzij Julian de olijfgaard van Fonseranes.

WAT MEN MOET WETEN OVER DE OLIJFGAARD VAN FONSERANES

Waarom olijfbomen planten bij 9 sluizen van Fonseranes?

De teelt van olijven is in de regio veel ouder dan die van wijnstokken. Het planten van olijfbomen in Fonseranes zet daarom de schijnwerpers weer op deze voorouderlijke cultuur die is verwaarloosd ten gunste van de eenvoudigere en vooral winstgevende wijnbouw.

In enkele woorden…

De 200 olijfbomen van Fonseranes, waarvan de laatste geplant werden in 2022, vormen de derde olijfgaard van Béziers.

De geplante olijfbomen bij 9 sluizen van Fonseranes zijn van de variëteit Verdale de l’Hérault.

Julian, de teamleider van de technische dienst van Fonseranes die het project initieerde, hoopt ons binnenkort de olijfolie uit deze olijfgaard te kunnen laten proeven.

Wetend dat men om 1 liter geperste olie te bekomen, men 6 tot 8 kilo olijven moet plukken.

Een perfecte locatie om de tijd te nemen

De olijfgaard is ideaal gelegen aan de voet van de 9 sluizen van FonseranesEen picknickplaats nodigt u uit om een paar minuten te stoppen om te eten, natuurlijk, maavooral om te genieten van het uitzicht. Kijk omhoog en je ziet de kathedraal van Saint-Nazaire en Saint Celse de Béziers.

Picknickzone van de Oliveraie van Fonseranes

Geniet van een moment van ontspanning in de schaduw van olijfbomen van Fonseranes

DE OLIJF IN ONZE REGIO

De geschiedenis van de olijf in de Béziers regio

  • 1596: er zijn tot meer dan 250 hectare olijfbomen rond de stad Sérignan.
  • 1709: een verschrikkelijke winter teistert Frankrijk en “vernietigt” alle gewassen.
  • 1776: Er zijn nog maar 45 hectare olijfbomen over in de regio Béziers.
  • Einde 19de eeuw : men vindt geen olijfbomen meer in de regio. De wijnstok heeft het vervangen, de Languedoc is een wijngebied dat gemakkelijk kan worden geïndustrialiseerd. Het wijnproduct wordt dus verkocht in gans Frankrijk en zelfs in het buitenland. De teelt van wijnstokken is dan ook zeer winstgevend.
  • Dag van vandaag: De kennis over de olijfboom en zijn vruchten is enigszins verloren gegaan, maar beetje bij beetje herstelt de teelt zich in het landschap van Béziers.

De variëteiten van olijven, aanwezig in de Béziers regio

Lucques

* De bekendste van alle olijven die in de regio worden geteeld.
* Olijf om te proeven.
* Het is zacht en soepel.
* In de vorm van een halve maan.

Picholine

* In de mond is het stevig en knapperig.
* Zijn oorsprong ligt meer in de Gard-regio.

De Amellau

* Het is een olijf in de vorm van een amandel. Amellau betekent “amandel” in het Occitaans.
* In de mond komen aroma’s van lychee en roos vrij.
* Het is ideaal als proeverij of in een stoofpotje.

Afgezien van deze drie maken andere variëteiten ook de reputatie van de regio, zoals la Clermontaise : ideaal voor olie of nog de olijfboom aanwezig in de Aude, de Pyrénées-Orientales of de Gard.

Waar olijven in de Béziers regio proeven?

Als aperitief, in salade of in onze schotels, staat de olijf gekend als essentiële specerij in de mediterrane keuken. Als u het wilt proeven, raden wij u aan om naar de verschillende producerende domeinen te gaan.

DOMAINE LUPIA

Producteur du terroir

DOMAINE LUPIA

SERIGNAN

DOMAINE DE PRADINES LE BAS

Producteur du terroir

DOMAINE DE PRADINES LE BAS

BEZIERS